Garanția de bună execuție a contractului se constituie de către contractant în scopul asigurării autorității contractante de îndeplinirea cantitativă, calitativă și în perioada convenită a contractului de achiziție publică/privata/contractului subsecvent.
Aceasta garanție reprezintă un angajament ferm si irevocabil asumat de GARANT in numele ORDONATORULUI privind plata in favoarea Beneficiarului a unei despăgubiri in limita sumei garantate, in situația in care GARANTUL nu isi îndeplinește obligațiile asumate prin contract.
Beneficiarul contractului are astfel la dispoziție o garanție certa care il protejează fata de riscul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a obligațiilor contractuale asumate de Garantat prin contract pe toata perioada derulării acestuia.
Beneficiarul are dreptul de a cere despăgubiri de la GARANT in baza GARANȚIEI DE BUNA EXECUȚIE pana la limita sumei garantate dar nu mai mult decât limita prejudiciului creat in cazul executării defectuoase a obligațiilor asumate de Executant. Condiția prealabila emiterii unei pretenții de despăgubire este ca Beneficiarul sa fi instiintat Ordonatorul / Executantul cu privire la obligațiile contractuale neonorate si termenul de remediere a acestora.
In cazul contractelor de achiziție publica, GARANȚIA DE BUNA EXECUȚIE trebuie sa fie valabila pe întreaga perioada de valabilitate a contractului aceasta incluzând atât perioada de execuție cat si perioada de notificare a defectelor.
Perioada maxima de Garantare este de 120 de luni.
AVANTAJELE GARANTIEI DE BUNA EXECUTIE SUNT:
facilitarea executării lucrărilor contractate;
deblocarea sumelor constituite ca garanţie de buna execuție;
neafectarea capitalului de lucru, prin neconstituire de cash colateral;
timp estimativ redus de emitere a garanţiei, faţă de procedurile bancare.
costuri reduse