Factoring si Scontare
Modalități de Finanțare

Factoring

 

Factoringul este un pachet de servicii care sprijină dezvoltarea firmelor mici si mijlocii si fluidizarea cash flow-ului firmelor mari in corelație cu vânzările efectuate, facilitează încasarea creanțelor, oferă finanțare pe baza creanțelor rezultate din contractele comerciale. Factoringul ajuta furnizorii sa-si continue activitatea fără a se mai îngrijora de încasarea la timp a facturilor, permițând-le sa se concentreze mai mult asupra posibilităților de dezvoltare. De asemenea, factoringul ajuta debitorii cedați sa mențină sustenabilitatea afacerii prin asigurarea unui flux performant de aprovizionări.

Activitatea de factoring presupune cesionarea/cedarea in favoarea FinanciaruM  a dreptului de încasare a facturilor emise de furnizor aferente relațiilor comerciale acceptate a se derula prin factoring, având posibilitatea încasării in avans, post livrare, o cota de pana la 80% din valoarea acelor facturi, urmând ca la scadenta sa se încaseze diferența. Lichiditățile obținute pot fi utilizate in funcție de necesitățile imediate ale firmei, fără a se indica destinația acestora.

 

Avantaje Factoring:

 

  • Asigură fluxul de numerar necesar pe termen scurt
  • Factoringul este o soluție rapidă de finanțare la care poți apela atunci când ai un deficit temporar de lichiditate și care te ajută să susții plățile care sunt scadente până la data încasării facturii.
  • Crește odată cu nivelul afacerii și susține dezvoltarea acesteia
  • Cesionarea creanțelor este legată de bonitatea clienților tăi. Întrucât afacerea continuă să facă vânzări și să factureze clienților care merită să fie creditați, banca va continua să finanțeze aceste relații comerciale și să susțină astfel creșterea.
  • Nu afectează gradul de îndatorare a companiei
  • Factoringul reprezintă un produs de finanțare structurată și nu adaugă datorie în bilanțul contabil al companiei tale.
  • Reduce stresul antreprenorului
  • Una dintre situațiile cele mai stresante pentru un antreprenor o reprezintă asigurarea surselor pentru plata salariilor la termen, a datoriilor la bugete la scadență sau a achizițiilor de materie primă pentru a realiza o comandă. Factoringul furnizează sursa de numerar necesară și reduce considerabil acest stres.
  • Este accesibil și companiilor în faza de start up
  • Companiile start up nu au anii de funcționare pe care îi solicită băncile pentru acordarea unei finanțări clasice gen linie de credit. Dar dacă au o relație comercială care se derulează corespunzător cu unul sau mai mulți clienți care plătesc la scadență, atunci pot accesa o finanțare tip factoring.
  • Presupune un proces mai rapid și mai simplu de aprobare
  • Aprobarea unei limite de factoring durează în general 2-3 săptămâni din momentul în care ai prezentat toate documentele solicitate de bancă. În anumite cazuri, se poate face mai repede, dar uneori poate dura mai mult. Totuși, în general, acesta este un tip de finanțare care se aprobă mai repede față de finanțările clasice ale bilanțului.
  • Nu implică garanții suplimentare
  • De regulă, pentru acordarea unei limite de factoring, banca nu solicită garanții suplimentare. Totuși, în situația în care mediul de afaceri se deteriorează și numărul incidentelor la plată crește sau bonitatea clientului (debitorul cedat) este mai slabă, banca poate solicita anumite garanții suplimentare sau poate diminua procentul de finanțare.
  • Asigură servicii specializate de administrare și colectare a creanțelor
  • Accesarea unei limite de factoring îți oferă și o serie de servicii specifice furnizate de către bancă: evaluarea riscului și a bonității pe anumiți clienți, administrarea și colectarea creanțelor într-un mod profesionist și care nu afectează relația ta comercială cu debitorul cedat.
  • Este o soluție pentru afaceri cu o bonitate mai slabă sau într-un domeniu de activitate mai riscant
  • Fiind un produs de finanțare structurată, factoringul nu analizează atât indicatorii tăi financiari și profilul tău de risc, cât mai ales calitatea relației tale comerciale cu Debitorul cedat. Din acest punct de vedere, un astfel de produs de finanțare este accesibil și companiilor cu o situație financiară mai slabă sau dintr-un domeniu de activitate considerat de bănci mai riscant pentru aprobarea unei finanțări gen linie de credit.

SCONTARE

Scontarea este operațiunea prin care cumpăram creanța de la o persoana juridica, cu valoarea neta a acesteia, percepând o dobânda si un comision pentru transferul creanței. In urma acestui act, devenim beneficiarul instrumentului de plata, iar persoana juridica primește mai repede valoarea nominala a instrumentului de debit.

Avantaje:

  • Posibilitatea încasării contravalorii creanțelor deținute, înainte de scadenta acestora;
  • Poți sa iți desfășori in continuare activitatea curenta;
  • Rapiditate si operativitate;
  • Fluidizarea plaților;
  • Acoperirea lipsei temporare de disponibilități;
  • Posibilitatea efectuării de noi scontări, după ce încasez sumele aferente instrumentelor deja scontate;
  • Iți clădești reputația unui furnizor puternic, capabil sa ofere relaxat termene mai lungi de plata clienților tai.
Factoring-Scontare
Condiții de eligibilitate client si debitor cedat

1. Aderentul si debitorul cedat sunt persoane juridice constituite legal si funcționează in conformitate cu legislația in vigoare.
Sunt acceptați aderenți cu istoric dar si cu activitate recenta (start-up), însă relația comerciala cu debitorul cedat trebuie sa fie anterioara formulării solicitării de factoring. Se va avea in vedere rulajul cu debitorul cedat in ultimele 3 luni atât din punct de vedere al încasărilor cat si din punct de vedere al plaților.
2. Debitorul cedat trebuie sa fie solvabil si cu bonitate ridicata.
3. Aderentul si debitorul cedat nu trebuie sa înregistreze datorii restante către bugetul de stat.
4. Aderentul si debitorul cedat nu trebuie sa fie implicat sau asociat in niciunul din înțelesul cuvintelor cu persoane cunoscute condamnate penal sau ca făcând parte din lumea interlopa.
5. Debitorul si aderentul sa nu aibă risc sau sa îndeplinească condiții de intrare sau solicitare a insolventei.
6. Aderentul/debitorul cedat sa nu figureze in CIP cu interdicție de emitere cecuri; in situația in care figurează in ultimele 6 luni cu interdicție de emitere cecuri, aderentul/debitorul cedat poate fi eligibil daca incidentul a avut caracter accidental/minor si poate face dovada achitării datoriei