Factoringul este un pachet de servicii care sprijină dezvoltarea firmelor mici si mijlocii si fluidizarea cash flow-ului firmelor mari in corelație cu vânzările efectuate, facilitează încasarea creanțelor, oferă finanțare pe baza creanțelor rezultate din contractele comerciale. Factoringul ajuta furnizorii sa-si continue activitatea fără a se mai îngrijora de încasarea la timp a facturilor, permițând-le sa se concentreze mai mult asupra posibilităților de dezvoltare. De asemenea, factoringul ajuta debitorii cedați sa mențină sustenabilitatea afacerii prin asigurarea unui flux performant de aprovizionări.
Activitatea de factoring presupune cesionarea/cedarea in favoarea FinanciaruM a dreptului de încasare a facturilor emise de furnizor aferente relațiilor comerciale acceptate a se derula prin factoring, având posibilitatea încasării in avans, post livrare, o cota de pana la 80% din valoarea acelor facturi, urmând ca la scadenta sa se încaseze diferența. Lichiditățile obținute pot fi utilizate in funcție de necesitățile imediate ale firmei, fără a se indica destinația acestora.
Avantaje Factoring:
Scontarea este operațiunea prin care cumpăram creanța de la o persoana juridica, cu valoarea neta a acesteia, percepând o dobânda si un comision pentru transferul creanței. In urma acestui act, devenim beneficiarul instrumentului de plata, iar persoana juridica primește mai repede valoarea nominala a instrumentului de debit.
Avantaje:
1. Aderentul si debitorul cedat sunt persoane juridice constituite legal si funcționează in conformitate cu legislația in vigoare.
Sunt acceptați aderenți cu istoric dar si cu activitate recenta (start-up), însă relația comerciala cu debitorul cedat trebuie sa fie anterioara formulării solicitării de factoring. Se va avea in vedere rulajul cu debitorul cedat in ultimele 3 luni atât din punct de vedere al încasărilor cat si din punct de vedere al plaților.
2. Debitorul cedat trebuie sa fie solvabil si cu bonitate ridicata.
3. Aderentul si debitorul cedat nu trebuie sa înregistreze datorii restante către bugetul de stat.
4. Aderentul si debitorul cedat nu trebuie sa fie implicat sau asociat in niciunul din înțelesul cuvintelor cu persoane cunoscute condamnate penal sau ca făcând parte din lumea interlopa.
5. Debitorul si aderentul sa nu aibă risc sau sa îndeplinească condiții de intrare sau solicitare a insolventei.
6. Aderentul/debitorul cedat sa nu figureze in CIP cu interdicție de emitere cecuri; in situația in care figurează in ultimele 6 luni cu interdicție de emitere cecuri, aderentul/debitorul cedat poate fi eligibil daca incidentul a avut caracter accidental/minor si poate face dovada achitării datoriei